HİZMETLER
İşletmenize uygun lisanslama modelinin seçilmesi ve uygulanarak işletme bünyesine sunulması deneyim ve yetkinlik gerektirir. Sorunsuz yapılan lisanslama hem maliyetlerinizi düşürmekte hem de verimin artmasına büyük katkı sağlamaktadır. AIFA GLOBAL Bilişim, uzman ve konusunda deneyimli personeli ile yazılım lisanslama sürecinde işletmelerin ihtiyaçlarını analiz ederek, kullanılan yazılımlarını inceler ve işletmelerin menfaatleri doğrultusunda özel bir lisanslama modeli oluşturur. İşletmelere, mevcut kampanya ve özel şartlara göre en uygun maliyet ve lisanslama seçeneklerini sunarak, seçilen lisanslama modeli ile elde edilen imkanlardan en yüksek düzeyde yararlanılmasını sağlamaktadır.
Yazılımı üreten ve satışa sunan firmanın haklarını korumak, ürünü satın alan ve kullanan kişi veya işletmelerin söz konusu yazılımı üreticinin belirlediği şartlar doğrultusunda kullanmasına izin veren anlaşmadır.
Network sistemlerinin temel amacı aynı firma altındaki tüm kullanıcılar arasında bilgi paylaşımını sağlamaktır. Fakat kullanıcılara yetkilendirme verilerek kullanıcıların istenmeyen dosyalara erişimi engellenebilmekte ve internet kayıtları tutularak oluşacak yasal bir durumda istenilen bilgilerin verilmesi gerekmektedir.
5651 yasası; ister ücretli ister ücretsiz birden fazla kullanıcıya bir veya birden fazla internet bağlantısı üzerinden erişim hizmeti sağlayan tüm kurum ve kuruluşları kapsamaktadır. Bilgisayar kullanıcıları, internet teknolojisi sayesinde internet (web) sayfaları üzerinden bilgi paylaşımı, eğlence , iletişim kurmak, hizmet vermek ve kendilerini tanıtmak gibi bir çok ihtiyacını karşılamaktadır. Kötü amaçlı kişi veya kişiler , haksız kazanç elde etmek için , kullanıcıların kişisel bilgilerini çalarak çıkar amaçlı kullanmaktadırlar. Kullanıcı bilgileri ile kullanıcıları dolandırmak, bilgilerini pazarlayarak haksız kazanç elde etmek ya da işledikleri bu suçu habersiz masum kullanıcılar işlemiş gibi göstererek kendilerini gizlemektedirler. Kanun maddesi, kullanıcı bilgilerinin çalınmasına sebebiyet eebilecek ve suç unsuru içeren tüm internet sayfalarına, bilinçli veya bilinçsiz olsa dahi, erişimlerin engellenmesini istemektedir. İnternet sayfası üzerinden işlenebilecek olası suçların, daha sonra takip edilebilmesi ve kim tarafından nasıl gerçekleştirildiğinin bilinmesi amacıyla internet sayfalarına erişen tüm kullanıcıların kayıtlarının (loglarının) zaman tarih mührü ile tutulmasını ve saklanmaını istenmektedir. İster yasal içerikte olsun ister olmasın tüm erişimlerinin kayıtlarının tutulması gerekmektedir ve bu kayıtların 6 ay ile 2 yıl arasında süre ile saklanması istenmektedir.
AIFA GLOBAL Bilişim, Müşteri gereksinimleri doğrultusunda sunucu çözümlerine yönelik danışmanlık, kurulum ve destek hizmetleri sağlanmaktadır. Güncel teknolojiler doğrultusunda lider üreticiler ile iş birliği içerisinde müşterilerimize çözümler oluşturulmaktadır.
SUNUCU HİZMETLERİMİZ
Geleneksel Sunucu Çözümleri
Bir kurumun BT altyapı ihtiyaçlarını sağlayan geleneksel mimarilere sahip sunucu çözümleridir.
Tüm işlem gücü, bellek ve genişleme seçeneklerini üzerinde barındırırlar. Kule, raf ve blade sunucular olarak özetle üç tiptedirler.
Kule tipi sunucular, kabinet, soğutma gibi veri merkezi şartlarını sağlamayan kurumlar için uygunudur.
Raf tipi sunucular, veri merkezlerinde en çok kullanılan sunucu tipidir.
Blade tipi sunucular, fiziksel alan, enerji tüketimi ve soğutma ihtiyaçlarını en aza indirmek amacıyla üretilmişlerdir. Maliyetleri düşürmenin yanı sıra, arıza durumunda yedek sunucuyla görevi devir alma, kapasiteleri ihtiyaca göre belirleme gibi gelişmiş özelliklere sahiptirler.
Bütünleşik ve Sanal Sunucu Çözümleri
Yazılımların gelişmesi ve sanallaştırmanın kullanımının artmasıyla daha esnek ve daha az maliyetli çözümler ortaya çıkmıştır. Blade sunucular üzerinde geçmiş yıllarda hayatımıza giren özellikler önce bütünleşik altyapılar ile çözümler sunmuş ve hiper-bütünleşik yapıların oluşmasına olanak vermiştir.
Bütünleşik altyapı çözümleri, kısaca sunucu, depolama ünitesi ve ağ cihazlarının sanallaştırma ortamında üretici referans mimarisi altında bir araya getirilmesi, kolay kurulum, yönetim ve destek özelliklerinin sağlanmasıdır. Gelişmiş kurtarma ve iş sürekliliği özelliklerine sahiptirler. Bütünleşik altyapı çözümleri fabrikadan kurulu olarak geldiklerinden saatler içinde çalışmaya başlayabilmektedirler.
Hiper-bütünleşik altyapı çözümleri, geleneksel bir sunucu içerisinde sanallaştırma ortamında üretici referans mimarisi altında yazılımsal olarak işlem gücü, depolama ve ağ çözümlerini sağlamaktadır. Bu sayede çok düşük maliyetlerde, performansı yüksek, gelişmiş kurtarma ve iş sürekliliği sağlayabilmektedir. Hiper-bütünleşik altyapı çözümleri fabrikadan kurulu olarak geldikleri için saatler içinde çalışmaya başlayabilmektedirler.
IT destek ve bakım hizmetleri kapsamında verdiğimiz hizmetler; kritik teknik servis hizmetlerinden, bütünleşik yönetim hizmetlerine kadar geniş bir alanı kapsamaktadır. Alanında uzman ve sertifikalı personelimizle, işletmelerin asıl işlerine odaklanması sağlanarak, bilgi teknolojileri konusundaki tüm ihtiyaçları için, teknik destek ve bakım hizmeti sunulmaktadır. Bununla birlikte, teknolojik altyapının standartlara uygun ve bir bütün olarak çalışır durumda bulundurulması da bu kapsamda ele alınan çalışmalar arasındadır.
İşletmelere; ürünlerinin türü, markası ve modeli ne olursa olsun, işlerinin devamlılığını sağlamak ve beklenmeyen sorunlarda kesintisiz ve acil destek sunabilmek için sözleşmeli hizmetler sunulmaktadır.
Sözleşmeli işletmelerden çağrı geldiğinde anda, çağrı merkezi derhal müşterinin talebini ve destek koşullarını inceler. Şayet telefonda çözülebilir bir durum söz konusu ise, sorun çözülerek, çağrı hizmeti sonlandırılmış olur. Talep telefonda karşılanamıyor ise, müşteriye destek koşulları çerçevesinde, yerinde destek hizmeti verilir.
Sunucu veya ağ (network) sistemlerinde oluşan problemler ya da bu sistemler için alınmak istenen teknik destek, internet üzerinden, uzaktan erişim (remote access) yoluyla sağlanır.
Müşterilerin sorunlarına, sözleşme koşulları çerçevesinde, yerinde destek verilir. Sorun giderilerek, talep yerine getirilmiş olur.
Periyodik bakım hizmetini alan müşterilere, sözleşme kapsamındaki ürünler için, sözleşmede belirten aralıklarda genel bakım hizmeti verilir. Periyodik bakım sırasında cihazların kontrolleri yapılır, varsa arızalar giderilerek, fiziksel bağlantıları kontrol edilir. Bu sayede arızaya sebep olabilecek durumların önüne geçilmiş ve performansın korunarak iş devamlılığı sağlanmış olur.
Destek kapsamı, ihtiyaca göre donanım ve/veya yazılım desteği olabileceği gibi, parça hariç veya parça dâhil şeklinde de olabilir. Sözleşmeli müşterilerimize verilen servislerle ilgili olarak düzenli raporlar alınarak, verilen hizmet ve kalitesi sürekli takip edilir. Bu raporlar müşterilerimizle de düzenli olarak paylaşılır.
Herhangi bir bilgi teknolojileri sağlayıcısının sunduğu en önemli hizmet, müşterilerini güvende tutmaktır. Güvenlik, yedekleme ve felaket kurtarma: BT kaynaklarının bilgilerinizi korumak için sunduğu bir stratejinin parçasıdır.
Felaket kurtarma (Disaster Recovery), bir organizasyonu önemli olumsuz olayların etkilerinden korumayı amaçlayan bir güvenlik planlama alanıdır. Disaster Recovery, bir organizasyonun bir felaket sonrasında kritik görevlerini hızlı bir şekilde sürdürebilmesini sağlar.
Şirketinizin verileri iş operasyonları için kritik öneme sahiptir. İşletmeniz için yedeklilik, izleme, destek ve kurtarma işlemleriyle profesyonel bir yedekleme çözümünüz olduğundan emin olun. Verilerinizi korumak, güvende tutmak ve eksiksiz tam bir yedekleme çözümleri uyguluyoruz.
Bilgi işinize güç sağlar ve doğal afetler, kötü niyetli saldırılar veya kullanıcı hataları günlük işlemleri aksatabilir (hatta durdurabilir). Profesyonel olarak yönetilen veriler, iş büyümesinin anahtarıdır ve önemli kesintiler bunu ciddi şekilde etkileyebilir.
Oluşabilecek felaket durumları, siber saldırılardan ekipman arızalarına ve doğal afetlere kadar organizasyondaki sistemi risk altına sokan herhangi bir şey olabilir. Felaket kurtarma planı ile hedef, bir işletmenin mümkün olduğu kadar normal çalışmaya devam etmesini sağlamaktır. Felaket kurtarma süreci planlama ve test etmeyi içerir ve işlemleri geri yüklemek için ayrı bir fiziksel yapı içerebilir.
Aifa Global Bilişim olarak hedefimiz kurumlar için kendi kendine yaşayacak ve ayakta kalacak sistemler yaratabilmek. Bu noktada Aifa Global Bilişim veri merkezlerinin uçtan uca otomasyonunu gerçekleştirerek sorun veya felaket anında kritik iş fonksiyonlarının sürekliliğinin sağlanabilmesini ve kurumların iş süreçlerinin kısalmasını sağlar.
Altyapı çözümleri alanında yıllara dayanan tecrübeye sahip Aifa Global Bilişim, geniş ürün bilgi birikimi ve yedekleme konusunda yetkinliği bulunan altyapı hizmetleri kadrosuna güveniyor. Yedekleme sistem ve süreçlerine bütünüyle hâkim olan Aifa Global Bilişim tarafından sağlanan Yedekleme Yönetimi hizmetiyle kurumlar kritik verilerinin her zaman güvende olduğundan emin oluyor.
On site/off site veri depolama ve ilişkili cihazlarla bağlantılı veritabanı yedeklerinin yönetilmesini sağlar. Veritabanı servisine ihtiyaç duyan BT uygulamalarına ait veritabanlarının tamamen ya da kısmen kurtarılmasını içerir. Veritabanı yedekleme donanım ve yazılımlarının yönetilmesi; günlük, haftalık, aylık ve senelik veritabanı yedekleme hizmetleri ile kısmi ya da bütün olarak veritabanının geri yüklenmesi, verilen hizmetler arasındadır.
Sunucu yedekleme yönetimi
Sunucu yedekleme yönetimi, depolama yazılımı ve ilişkili cihazlarla bağlantılı sistem yönetimi dâhil olmak üzere tüm politikaları içerir. Sunucu Yedekleme Yönetimi kapsamında, tüm sunucu donanım ve yazılım yedekleme yönetimi Aifa Global Bilişim tarafından gerçekleştirilir, sunucu işletim sisteminin/dosya sisteminin belirlenen politikalara göre yedekleri alınır.
Yazılım Geliştirme konusu yazılımların hayatımızdaki önemi arttıkça daha çok önem kazanan bir konu olmuştur.
Teknolojik gelişmelerin hızla artmasıyla birlikte, hayatımızın ayrılmaz bir parçası olan yazılım, günümüzde hemen her sektörde karşımıza çıkmaktadır.
Yazılım Geliştirme, insanların hayatlarını kolaylaştırmak, yeni yazılımlar meydana getirmek ve var olan yazılımları optimize ederek daha kullanışlı bir hale getirmek için yapılan çalışmalara verilen isimdir.
Yazılım Geliştirme, firma veya kişilerin ihtiyaç duydukları yazılım sistemlerinin mühendislik prensiplerini gözeterek tasarımlarının yapılması,geliştirilmesi ve bir ürün haline getirilmesini hedefler.
AIFA GLOBAL , bilgi birikimi, tecrübe ve hazır altyapılarını potansiyel veya mevcut iş ortakları ile paylaşmaktan mutluluk duyar.
Proje başlangıcında, projenin takvimi yetişmeyeceği durumlarda veya proje canlıda koşarken çıkan problemlerde hızlı ve çevik bir şekilde müşteriye danışmanlık vererek olası problemleri göz önüne serer ve birlikte çözüm üretir.
Proje danışmanlığı noktasında yaklaşımımız, sadece anı kurtararak problemi çözmek değil sonrasında otaya çıkabilecek olası performans ve güvenlik problemlerini öngörerek uygun kalıcı çözümler üretmektir.
Şirketinize Özel Yazılım Çözümleri
Teknolojinin iş yaşamına etkileri ve
günümüz koşulları yazılım gereksinimlerini arttırmıştır. Çünkü firmalar küresel
rekabette var olabilmek adına maliyetlerini düşürüp süreçlerini kontrol altına
alabilmek için kendi iş süreçlerine özel yazılımlar geliştirmek istemektedir.
Bu yazılımların firmalara özel olması artık bir ayrıcalıktır. Her firmanın
bulunduğu sektöre veya yapmış olduğu işe göre farklı bir çalışma şekli ve
kendine özel işleyen süreçleri bulunmaktadır. Rekabet gücünü artırabilmek için
firmanın ihtiyaçlarına yönelik özel yazılımlar neredeyse zorunluluk hâline
gelmiştir. İş hedeflerini başarmak için ihtiyaç duyulan bu yazılımların kolay
kullanılabilir, yüksek performanslı, uyumlu ve güvenli olması gibi belirli
kriterlerde olması gerekmektedir.
Özel Yazılım Geliştirme hizmetimiz,
müşterinin isteği üzerine, faaliyetleri ile ilgili olarak ihtiyaç duyduğu özel
yazılım ihtiyacını karşılamak üzere; ön analiz, detay analiz ve analiz raporu
çalışmalarının paralelinde geliştirme ve uygulama süreçlerini içerir.
Müşterinin talep etmesi durumunda, gerek danışmanlık hizmetiyle gerekse yazılım
geliştirme grubuna doğrudan katılmak suretiyle özel yazılım geliştirme
sürecinde yer alabilir.
ÖZEL YAZILIM GELİŞTİRME NEDENLERİ
ÖZEL YAZILIM GELİŞTİRME SÜRECİ
Atiker Yazılım, İş Geliştirme Uzmanları
ile temas kurmanız ile istediğiniz yazılım çözümü için ilk adımı atmış
olacaksınız. Aşağıdaki sıra ile iş uygulaması yapılarak sisteminize en uygun
çözüm için çalışmalar gerçekleştirilmiş olur.
Projelerde riski en aza indirip
başarıyı en üst düzeye çıkarmak için;
özel yazılımda başarıya götüren
etmenlerdir.
Yazılımlar İteratif-Çevik Yazılım
Geliştirme metodolojisi ile geliştirilmektedir. Klasik metodolojilerin dışında
benimsemiş olduğumuz yazılım geliştirme metodolojisi daha kısa sürede işler
yapabilmemizi ve hata payını en az indirmemizi sağlar. Yazılım geliştirme
sürecimiz, elde edilen verilere dayanan tasarımların prototip testleri ile
başlamaktadır. Her iş döngüsü sonunda elde edilen geri bildirimlere göre
tekrarlar, bu döngü ideal ürüne ulaşıncaya kadar devam eder.
Analiz ve projelendirme
Özel istek ve hedefler dinlenerek işin,
sektörün varsa aksayan sistemin analizi yapılarak konu ile ilgili dokümanın
oluşturulması ve yapılacak çalışmanın tüm detayları ile projelendirilmesinin ve
iş planının oluşturulması sürecidir.
Geliştirme
Analiz ve projelendirme sürecinde tüm
detayları belirlenmiş olan çalışmanın database ve kodlama yapısı için mimari
dizayn yapılarak en uygun ve esnek yapı oluşturulur. Kullanıcı ve yönetici
arayüzleri tasarımları hazırlanır.
Test/Sınama
Örnek uygulama için hazırlanan kodlarla
proje detaylarının karşılaştırıldığı, kullanıcı ve yönetici testleri
gerçekleştirilerek edinilen tüm verilerin raporlandığı süreçtir. Test verileri
sonucunda işin durumu gözden geçirilir ve en mükemmel sonuç elde edilinceye
kadar test sürecine devam edilir.
Uyarlama
Tüm testlerden olumlu sonuç alan
uygulama, en son güvenlik testleri ve güvenlik uygulaması entegrasyonu ile
uygulamaya hazır hâle getirilir. Sistem kullanım eğitimi verilir. Hazır olan
çalışma, kurulumu yapılmak üzere müşteriye entegre edecek ekibimize teslim
edilir.
İşletim
Yazılım bakım ve desteği sunulur.
Dış destek kaynağı ve içerik yönetimi hizmetleri sağlanır
Siber güvenlik;
bilgisayarları, sunucuları, mobil cihazları, elektronik sistemleri, ağları ve
verileri kötü amaçlı saldırılardan koruma uygulamasıdır. Bilgi teknolojisi
güvenliği veya elektronik bilgi güvenliği olarak da bilinir. Bu terim, işletmelerden
mobil bilgi işleme kadar çeşitli bağlamlarda geçerlidir ve birkaç ortak
kategoriye ayrılabilir.
·
Ağ güvenliği, hedefli saldırganlar veya fırsatçı
kötü amaçlı yazılımlar olması fark etmeksizin bir bilgisayar ağını davetsiz
misafirlerden koruma uygulamasıdır.
·
Uygulama güvenliği, yazılım ve cihazların tehditlerden
etkilenmemesine odaklanır. Ele geçirilmiş bir uygulama, korumak için tasarlanan
verilere erişim sağlayabilir. Başarılı güvenlik, daha tasarım aşamasındayken
bir program veya cihaz dağıtılmadan önce başlar.
·
Bilgi güvenliği, hem depolama hem de aktarma sırasında
verilerin bütünlüğünü ve gizliliğini korur.
·
Operasyonel güvenlik, veri varlıklarının işlenmesi ve
korunmasına ilişkin süreçleri ve kararları içerir. Kullanıcıların bir ağa
erişirken sahip oldukları izinler ve verilerin nasıl ve nerede
depolanabileceğini veya paylaşılabileceğini belirleyen prosedürler bu kapsama
girer.
·
Olağanüstü durum kurtarma ve iş sürekliliği, bir kuruluşun siber
güvenlik olayına veya işlem ya da veri kaybına neden olan başka bir olaya nasıl
yanıt verdiğini tanımlar. Olağanüstü durum kurtarma ilkeleri, kuruluşun
etkinlikten öncekiyle aynı çalışma kapasitesine dönmesi için işlemlerini ve
bilgilerini nasıl geri yüklediğini belirler. İş sürekliliği, belirli kaynaklar
olmadan faaliyet göstermeye çalışırken kuruluşun geri çekildiği plandır.
·
Son kullanıcı eğitimi, en öngörülemeyen
siber güvenlik faktörünü ele alır: insanlar. İyi güvenlik uygulamalarına
uymayan herkes yanlışlıkla güvenli başka bir sisteme virüs bulaştırabilir.
Kullanıcılara şüpheli e-posta eklerini silmeyi, tanımlanmamış USB sürücüleri
takmamalarını ve diğer çeşitli önemli dersleri öğretmek, herhangi bir kuruluşun
güvenliği için hayati önem taşır.
·
Siber tehdidin ölçeği
Küresel siber tehdit, her yıl sayısı artan veri ihlaliyle hızlı bir şekilde
gelişmeye devam ediyor. RiskBased Security tarafından yayınlanan bir rapor,
sadece 2019'un ilk dokuz ayında şaşırtıcı bir şekilde 7,9 milyar kaydın veri
ihlallerine maruz kaldığını ortaya koydu. Bu rakam, 2018'in aynı döneminde
ortaya çıkan kayıt sayısının iki katından (%112) fazla.
Sağlık hizmetleri,
perakendeciler ve kamu kurumları, çoğu olayın sorumlusu kötü niyetli suçlular
tarafından en fazla ihlali yaşamıştır. Bu sektörlerden bazıları finansal ve
tıbbi veriler topladıkları için siber suçlular için daha caziptir ancak ağ
kullanan tüm işletmeler müşteri verileri, kurumsal casusluk veya müşteri
saldırıları için hedef haline gelebilir.
Siber tehdidin ölçeği artmaya devam ederken International Data
Corporation, dünya çapında siber güvenlik çözümlerine yapılan harcamaların
2022'ye kadar 133,7 milyar dolara ulaşacağını öngörüyor. Dünyanın dört bir
yanındaki hükümetler, artan siber tehdide karşı bir yanıt olarak kuruluşların
etkili siber güvenlik uygulamalarını yürütmelerine yardımcı olmak için onlara
rehberlik etmiştir.
ABD'de Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST) bir siber
güvenlik çerçevesi oluşturmuştur. Kötü amaçlı kodun çoğalmasıyla mücadele etmek
ve erken algılamaya yardımcı olmak için bu çerçeve, tüm elektronik kaynakların
sürekli ve gerçek zamanlı olarak izlenmesini önerir.
Sistem izlemenin önemi, Birleşik Krallık hükümetinin Ulusal Siber Güvenlik
Merkezi tarafından sağlanan "10 adımda siber güvenlik" kılavuzunda
vurgulanmıştır. Avustralya'da Avustralya Siber Güvenlik Merkezi (ACSC),
kuruluşların en güncel siber güvenlik tehditlerine nasıl karşı koyabilecekleri
konusunda düzenli aralıklarla kılavuz yayınlar.
Siber tehdit türleri
Siber güvenliğin karşı
karşıya olduğu tehditlerin üç katmanı vardır:
1.
Siber suç finansal kazanç veya
işlerin kesintiye uğraması için sistemleri hedefleyen tek aktörleri veya
grupları içerir.
2.
Siber saldırı genellikle politik nedenli bilgi
toplamayı içerir.
3.
Siber terör, elektronik sistemleri panik veya
korkuya neden olacak şekilde baltalamak için tasarlanır.
Peki, kötü amaçlı
aktörler bilgisayar sistemlerinin kontrolünü nasıl kazanır? Siber güvenliği
tehdit etmek için kullanılan bazı yaygın yöntemler şunlardır:
Kötü Amaçlı Yazılım
Kötü amaçlı yazılım,
"Malware" olarak da anılır. En yaygın siber tehditlerden biri olan
kötü amaçlı yazılım, bir siber suçlu veya korsanın meşru bir kullanıcının
bilgisayarını bozmak veya ona zarar vermek için oluşturduğu yazılımdır.
Genellikle istenmeyen bir e-posta eki veya meşru görünümlü indirme yoluyla
yayılan kötü amaçlı yazılım, siber suçlular tarafından para kazanmak için veya
politik nedenli siber saldırılarda kullanılabilir.
Çeşitli kötü amaçlı
yazılım türleri bulunur:
·
Virüs: Kendi kendine çoğalan, kendini
temiz dosyaya bağlayan ve bilgisayar sistemine yayılan bir programdır, kötü
amaçlı kod kullanarak dosyalara bulaşır.
·
Truva atları: Meşru yazılım
kılığındaki bir tür kötü amaçlı yazılım türüdür. Siber suçlular, kullanıcıları
bilgisayarlarına Truva atları yüklemeleri için kandırırlar ve böylece
bilgisayarlarına zarar verir ya da veri toplarlar.
·
Casus yazılım: Bir kullanıcının ne yaptığını
gizlice kaydeden programdır, böylece siber suçlular bu bilgileri kullanabilir.
Örneğin casus yazılım, kredi kartı bilgilerini yakalayabilir.
·
Fidye yazılımı: Bir fidye ödenmediği sürece
kullanıcının dosya ve verilerini silmekle tehdit edip bunları kilitleyen kötü
amaçlı yazılımdır.
·
Reklam yazılımı: Kötü amaçlı yazılım yaymak için
kullanılabilen reklamcılık yazılımıdır.
·
Botnet'ler: Siber suçluların, kullanıcının
izni olmadan çevrimiçi görevleri gerçekleştirmek için kullandıkları, kötü
amaçlı yazılımın yayıldığı bilgisayar ağlarıdır.
Siber güvenlik
ipuçları: Siber saldırılara karşı kendinizi koruyun
İşletmeler ve bireyler
siber tehditlere karşı nasıl korunabilir? İşte en iyi siber güvenlik
ipuçlarımız:
1.
Yazılımınızı ve işletim sisteminizi güncelleyin: Bu, en güncel
güvenlik yamalarından yararlandığınız anlamına gelir.
2.
Antivirüs yazılımı kullanın: Kaspersky Total
Security gibi güvenlik çözümleri tehditleri algılar ve kaldırır. En iyi
seviyede koruma sağlamak için yazılımınızı güncel tutun.
3.
Güçlü parolalar kullanın: Parolalarınızın
kolayca tahmin edilebilir türden olmamasını sağlayın.
4.
Bilinmeyen göndericilerden gelen e-posta eklerini
açmayın: Bu eklere kötü amaçlı yazılım bulaşmış olabilir.
5.
Bilinmeyen göndericilerden gelen e-postalardaki veya
tanınmayan web sitelerindeki bağlantılara tıklamayın: Bu, kötü amaçlı
yazılımların yayılmasını sağlayan yaygın bir yöntemdir.
6.
Halka açık yerlerde güvenli olmayan WiFi ağlarını
kullanmaktan kaçının: Güvenli olmayan ağlar, işlemlere müdahale etmeye yönelik saldırılara
karşı sizi savunmasız bırakır.